تغذیهمامان بابا

تغذیه مادر برای رفع نفخ نوزاد

دل درد در نوزادان موضوعی است که بسیاری از مادران را نگران می کند. برخی مواد غذایی مصرفی مادر می تواند منجر به نفخ شکمی نوزاد شود.

مدرسه آنلاین- برخی از نوزادانی که از شیر مادر تغدیه می کنند، دچار دل درد ناشی از نفخ می شوند. در این مطلب سعی شده است تا تغذیه مادر در دوران شیردهی بررسی و مواد غذایی که نفخ دارد معرفی شود.

دكتر سید‌ضیاءالدین مظهری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران در رابطه با غذاهای تاثیرگذار بر روی شیر مادر اظهار می دارد که: دل درد، نا آرامی و كولیک كه برخی از شیرخواران دچار آن می ‌شوند، می ‌تواند بر اثر غذایی كه مادر خورده است، به وجود آمده باشد.

همچنین بو و طعم مواد غذایی وارد شده در شیر مادر ممكن است، شیرخوار را نسبت به خوردن شیر بی‌ میل كند.

مادران شیرده از مصرف غذاهای نفاخ، مواد بودار و مقادیر زیاد كافئین خودداری كنند‌ زیرا تركیبات موجود در این مواد غذایی ممكن است از طریق شیر وارد بدن نوزاد شده و او را دچار ناراحتی‌های گوارشی می‌كند.

دكتر مظهری خاطرنشان كرد: برخی از مواد غذایی می‌ تواند طعم و بوی شیر مادر را تغییر دهد كه می ‌توان به سیر، پیاز، كلم، شلغم، لوبیای سبز، حبوبات، ریواس و زردآلو اشاره كرد و احتمال دل‌ دردهای 24 ساعته شیرخوار را به وجود ‌آورد.

در ضمن مصرف زیاد هندوانه، خربزه، هلو و دیگر میوه‌ های نوبرانه، نرسیده و كال در ایجاد اسهال و دل ‌درد كودكان تأثیر می ‌گذارند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران یادآور شد: در بعضی خانواده ‌ها مصرف برخی مواد غذایی توسط مادر در فرزند شیرخوارشان ایجاد حساسیت و آلرژی می ‌كند كه می ‌توان به شیر گاو، تخم‌ مرغ، فرآورده‌ های گوشتی، بادام ‌زمینی و فرآورده ‌های سویا اشاره كرد كه بهتر است از برنامه غذایی حذف شوند.

این متخصص تغذیه تصریح كرد: به ‌طور تجربی مشخص شده مصرف برخی خوراكی‌ ها افزایش‌ دهنده ی شیر مادر است، ولی دلایل علمی درباره آن ها و عملكردشان در چرخه‌ های زیست- ‌شیمیایی و پروسه تولید شیر ارائه نشده است و جمعی از پژوهشگران بر این باورند كه شاید یك عقیده دیرپا و ریشه‌ دار در مورد مصرف آن ها باعث آرامش خیال و اعتماد به نفس بیشتر در مادران می ‌شود.

وی در ادامه افزود: گسترده‌ ترین و اثرگذارترین مواد غذایی كه باعث افزایش شیرمادر می ‌شوند، عبارت هستند از شبدر، بادام، كنجد، شاهدانه، دم‌ كرده رازیانه، شیر، ماست و دوغ، ماءالشعیر، ماهی، كاهو و غلات پرك شده مخصوصاً جوی‌ پرك شده كه توصیه می ‌شود به ‌صورت تلفیق ‌شده در كنار هم مصرف شوند.

نفاخ ها :
موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می كند .
خیار نفاخ است ، چون سریعا در معده فاسد می شود .
مصرف زیاده از حد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود .
انار برای كسانیكه دچار نفخ معده هستند ، ضرر دارد .
زردآلو به طور كلی دیرهضم و نفاخ است و علاج نفخ آن ، خوردن هسته زرد آلوی شیرین می باشد .
تمام حبوبات نفاخ هستند .
تخم مرغ بدلیل گوگرد موجود ، ایجاد نفخ در شكم می كنند .
پسته خصوصاً پسته خام ، نفاخ است .
شاه توت نفاخ است .
گیلاس طبیعتی سرد دارد و مصرف زیاد آن باعث نفخ معده می شود .
مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود .
زرشك نفاخ است .
عسل برای كسانی كه به نفخ شكم مبتلا هستند توصیه می شود .
شیر نفاخ است .
پوست انگور دیر هضم است و موجب دل درد ، نفخ و عوارض دیگر می گردد .
زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شكم و اسهال كرده و برای چشم نیز مضر است .
مصرف زیاد خاكشیر ، ممكن است سبب افزایش موقتی نفخ شكم شود .
زیاده روی در خوردن فندق ، ایجاد نفخ و گاز شكم می كند .
كشك نفاخ است .
تره ، ترب و پیاز ، نفاخ هستند .
كاهو دارای مقدر زیادی الیاف است كه تولید گاز و نفخ در معده می كند .
زیاده روی در مصرف كلم موجب ایجاد نفخ و افزایش فشار خون می شود .

غیر نفاخ ها :
شلغم اشتها آور و بی نفخ است .
ماش بسیار زود هضم و غیر نفاخ است .
هلو با هر معده ای سازگار است و نفخ ایجاد نمی كند .
چغندر ، آرام بخش و خنك است و اگر پخته شود ایجاد نفخ نمی كند .
شوید نفخ شكم را از بین می برد .
گشنیز ضد نفخ است و دل درد را بر طرف می كند .
جعفری نفخ را كاهش می دهد .
عرق نعنای خالص بسیار ضدنفخ است .
مرباى پوست هندوانه مبارز سرسخت نفخ معده است .
از فلفل قرمز به عنوان داروی ضد نفخ استفاده می شود .
زیره سیاه خاصیت ضد نفخ دارد .
چای سبز باعث تقویت معده شده و ضمن دفع سموم بدن ، نفخ معده را نیز برطرف می كند .
آویشن كوهی ناراحتیهای معده را از نظر هضم و نفخ به طور كلی برطرف می كند .
كنگر فرنگی ، گاز و نفخ معده و روده را از بین می برد .
رازیانه خاصیت ضد نفخ دارد .
نوشیدن یك فنجان دم كرده ریحان ، نفخ و گاز معده را از بین می برد .

منبع: ویستا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا