تربیتیمامان بابا

25 راه برای شادتر بودن در زندگی

شادی یکی از بزرگترین نعمت‌های الاهی است که خداوند به همۀ انسان‌ها عطا کرده است. منتها بعضی از آدم‌ها به آن توجه نمی‌کنند و به دنبال بهانه برای غمگین بودن و پشت سر گذاشتن شادی می‌گردند.

مدرسه آنلاین_ شادی و شاد بودن یک مهارت است که با روش‌های مختلف تقویت می‌شود. شاد بودن هم باعث می‌شود خودمان به انسان‌های موفق‌تری تبدیل شویم و از زندگی لذا ببریم و هم به اطرافیانمان انرژی‌های مثبت بدهیم و دنیا را زیباتر کنیم.
دکتر سونیا لیوبومیرسکی، پزشک و استاد دانشگاه کالیفرنیا که زندگی خودرا وقف مطالعه شادی انسان کرده اسـت، اظهار می دارد: «افراد شاد خلاق تر، اهل کمک و خیررسان، خیرخواه‌تر و با اعتماد بـه نفس هستند. خودکنترلی بهتری دارند و توانایی هاي‌ خودتنظیمی و مقابله‌ای بیشتری از خود نشان می‌دهند.»

وقتی به دور و برمان نگاه کنیم دلایل بسیاری برای شادی پیدا می‌کنیم، فقط کافی است چشم‌هایمان را بشوییم و بهتر و زیباتر ببینیم. راه‌های زیادی برای اینکه شاد و شادتر باشیم وجود دارد. در اینجا 25 راه برای شادی پیشنهاد می‌کنیم.

1- داشتن هدف در زندگی

سعی کنید در زندگی به دنبال هدفی باشید و برای رسیدن به آن تلاش کنید. داشتن هدف به زندگی معنا و مفهوم می‎‌بخشد و احساس مفید بودن به ما می‌دهد. هر اندازه هدف‌های ما معنوی و متعالی باشد به همان میزان شادتر خواهیم بود. هدف ما را قادر می‌سازد در حین انجام کار، حس بودن را تجربه کنیم. اهدافی را انتخاب کنید کـه بـه جای اکتساب، شامل رشد و ارتباط اسـت.

2- چشم خود را بر خطاهای دیگران ببندید.

بعضی‌ها گمان می‌کنند، آدم باید درهمه موارد، زیرک باشد و به اصطلاح «مو را از ماست بکشد.» درحالی که چنین نیست.لازمۀ رشد انسان این است که در موارد کم اهمیت با تغافل و تساهل بگذرد.امام باقر می‌فرمایند: «صلاح زندگی دنیا و معاشرت با دیگران در پیمانه‌ای است که دوسوم آن زیرکی و یک‌سوم آن تغافل است.»

3-از آوردن دلیل برای همه چیز دست بردارید.

دلایل اغلب فقط بهانه هستند. ما از آنها استفاده می‌کنیم تا کاستی‌های‌ خود را از خود پنهان کنیم. وقتی از دلایل برای توجیه خود دست برداریم، اقبال خودرا برای تغییر رفتار، بـه دست آوردن تصویری واقع بینانه از خود و زندگی رضایت بخش‌تر و سازنده‌تر افزایش می‌دهیم.

4-مثبت‌اندیش باشید.

سعی کنید افکار منفی را از خودتان دور کنید. دربارۀ مسائل مختلف جنبۀ مثبت آن را ببینید و اجازه ندهید به اصطلاح بد به دلتان راه پیدا کند.رسول اعظم فرمودند: «فال نیک بزنید، آن را خواهید یافت.»

5- قدردان باشید.

از کسانی که به شما محبت دارند، کمکتان می‌کنند، همراهتان هستند قدردانی کنید. حتی به خاطر کارهای نیکی که انجام می‌دهید، به خاطر اینکه خوب هستید، برای اینکه هستید و احساس خوب دارید و به دیگران احساس خوب می‌دهید از خودتان سپاسگزار باشید.

6-تعریف شادی را سخت نکنید.

شادی را یک امر عجیب و پیچیده و منوط به شرایط خاص تعریف نکنید. همین که کار می‌کنید، کنار خانواده سر یک سفره می‌نشینید، حرف می‌زنید و دور هم می‌خندید و چای می‌نوشید، قدرش را بدانید و زیبایی و شادی آن را ببینید. حال را دریابید و به قول خیام:
از دی که گذشت هیچ از او یاد مکن                فردا که نیامده‌است فریاد مکن

7-ورزش کنید.

عادت به ورزش کنید. نیاز نیست خود را ملزم کنید که ورزش‌های سخت و طولانی داشته باشید. پیاده‌روی روزانه حتی در خانه، نرم‌های ساده و … ورزش هستند و در سلامت روح و جسم تأثیر به‌سزایی دارند. وقتی ورزش می‌کنید، مغز شـما یک پیروزی را ثبت می‌کند و همین احساس شادی خلق می‌کند. البته ورزش‌های گروهی در ایجاد شادی نقش بیشتری دارند. می‌توانید خانوادگی نیز ورزش کنید، مثلاً صبح‌ها با هم در بوستان محل بدوید و یا عصرها به پیاده روی بروید.

8- اهل کمک کردن باشید.

اینکه به کسی یا کسانی کمک کنیم باعث می‌شود احساس مفید بودن کنیم. از کمک به همسر در کارهای خانه، کمک به مادر و پدر در خرید منزل و … کمک مالی به نیازمندان، کمک فکری به دوستان و آشنایان، گره‌گشایی از مشکلات دیگران و … از کارهای شادی‌آفرین هستند.

9- گل و گیاه پروش بدهید و به طبیعت بروید.

اگر حیاط دارید می‌توانید باغبانی یاد بگیرید و در باغچۀ خانه درخت و گل بکارید و به آنها رسیدگی کنید. اگر هم در آپارتمان هستید، هرکجای خانه که نور هست گلی را که دوست دارید پرورش دهید. صبح به صبح به گل‌ها سلام دهید به مراقب آب و هوا و نورشان باشید. باغبانی و رفتن به طبیعت شما را به طبیعت متصل خواهد کرد و روحی تازه در شما می‌دمد.

گل و گیاه

10- از شرّ وسایل اضافیتان خلاص شوید.

در بین وسایلی که دارید، چیزهایی هستند که دیگر به آنها نیازی ندارید. سعی کنید دور و بر خود را خلوت کنید. آنها را ببخشید، بفروشید و اگر قابل استفاده نیست، بیرون بریزید.

11- ثبت روزانۀ فعالیت‌ها

کارهایی را که در طی روز انجام داده‌اید بنویسید. برای کارهای مثبتتان به خودتان آفرین بگویید و خودتان را تشویق کنید و از بابتش خوشحال باشید. برای کارهای خطا نیز به خودتان قول بدهید که دیگر تکرار نکنید. بدین ترتیب روز به روز بر کارهای خوبتان اضافه می‌شود و هر روز شادی‌های بیشتری کسب می‌کنید.

12- یک لیست ساده تهیه کنید.

5 یا 10 چیزی را کـه در زندگی برای شـما مهم اسـت و می خواهید انجام دهید، یادداشت کنید. بعد هر کدام را که انجام دادید رویش خط بزنید. بعد از چند مدت ملاحظه می‌کنید به کلی از برنامه‌هایتان عمل کرده‌اید.

13- با کودکان بازی کنید.

اگر فرزند دارید، روزی یکی دو ساعت را به آنان اختصاص دهید و با آنها بازی کنید. شادی و هیجان بچه‌ها به شما هم منتقل می‌شود. اگر هم فرزند ندارید می توانید با برادرزاده، خواهرزاده و … بازی کنید.

14- چیدمان خانه را عوض کنید.

نگذارید سبک چیدمان خانه همیشه یک‌طور باشد. در چیدمان خانه تغییر ایجاد کنید. کمد، تخت‌خواب، وسایل دکوری و … را هرچند وقت یکبار جابه‌جا کنید. این کار در روحیۀ شما تأثیر مثبت بسیاری دارد.

15- خانه را خودتان رنگ کنید.

همانطور که خانه‌تکانی با همۀ سختی‌هایی که دارد، همراهش شادی نیز دارد، رنگ کردن خانه نیز یکی از کارهای هیجانی و جالب است. حتی رنک کردن یک اتاق نیز نوعی سرگرمی به شمار می‌رود. اگر دسته‌جمعی یعنی با اعضای خانواده خانه را نقاشی کنید متوجه شوق و شادی آن می‌شوید. استفاده از رنگ‌های روشن نیز در ایجاد احساس شادی تأثیرگذار است.

16- به کارهای هنری روی آورید.

اگر اهل هنر هستید، که هیچ اما اگر از هنر سررشته ندارید، می‌توانید در یکی از رشته‌های هنر که علاقه دارید، دوره بگذرانید و یا از آموزش‌های اینترنتی استفاده کنید. اوقاتی را برای خلق آثار هنری اختصاص دهید. مهم نیست که چقدر اثر هنرمندانه‌ای خلق کرده‌اید و یا چند ساعت وقت بگذارید، مهم این است که برای دل خودتان کار کنید و از آن لذت ببرید. هنرهای اصیل ایرانی از میناکاری، معرق و منبت، قلم‌زنی، نگارگری، دوخت‌های سنتی، خیاطی و … هم خانۀ شما را زیباتر می‌کند و هم هدیۀ مناسبی برای تقدیم به دوستان و عزیزان است.

17- قرار مهمانی و ملاقات ترتیب دهید.

مطمئن شوید کـه زمان زیادی را برای تعامل اجتماعی با دوستان و خانواده اختصاص داده اید. دریک مطالعه مشهور، دانشمندان رفاه 1600 دانشجوی دانشگاه هاروارد را دریک دوره 30 ساله مورد مطالعه قرار دادند. انها دریافتند کـه ده درصد شادترین دانش‌آموزان ان‌هایي بودند کـه قویترین روابط اجتماعی را داشتند.

18- به همدیگر محبت کنید.

محبت کردن و دور ریختن کینه یکی از راه‌های شادمانی است. به خانواده، دوستان، همسایه و انسان‌ها، طبیعت مهر بورزیم، محبت کنیم و با آنها مهربان باشیم. مهم نیست چه کسانی قدرمان را بدانند و متقابلاً به ما محبت کنند، مهم این است که وجدانمان راحت است و احساس خوشایندی داریم. گذشته از اینکه بسیاری نیز خوبی را درک می‌کنند و با خوبی جواب می‌دهند. حالتی که شادی مضاعف خلق می‌کند.

محبت

19- پیری را فراموش کنید.

«شـما پیر نمی‌شوید تا زمانی کـه پشیمانی هایتان از رویاهایتان بیشتر شود.» با این معیار، می‌توانید برای همیشه جوان بمانید.

20- خواب کافی داشته باشید.

خواب کافی انرژی و توان شما را افزایش می‌دهد. به این ترتیب سرحال می‌توانید به کارهای روزانۀ خود برسید. کم‌خوابی انرژی را کم می‌کند و آدم را بی‌حال کرده و باعث می‌شود به کارهایمان نرسیم و عصبی و پرخاشگر شویم.

21- کشیدن نفس عمیق

همه ما دچار تنش‌های شدید شده‌ایم. اما یک نفس طولانی و عمیق، می‌تواند شما را آرام کند.
با توجه به مطالعات دانشگاه هاروارد، تمرینات تنفسی عمیق می‌توانند به شما در کاهش دلهره و نگرانی کمک کند.

22- تأیید لحظات غمگین

نگرش مثبت، به طور کلی یک امر خوب است، اما لحظات بد برای همه اتفاق می افتد. اگر اخبار ناراحت کننده‌ای می شنوید، اگر اشتباهی مرتکب شوید یا هر اتفاق ناراحت کننده‌ای رخ می‌دهد، سعی نکنید وانمود کنید که خوشحال هستید.
آن احساس ناراحتی را تصدیق و تأیید کنید و بپذیرید که زندگی آمیخته به رنج و آسانی، غم و شادی است.

23-کمک بخواهید.

درک کنید کـه نمی‌توانید و نباید فراانسان باشید. تقاضای کمک فشار را از چیزی کـه شـما را تحت فشار قرار می‌دهد کم می‌کند و تعامل اجتماعی تأثیر خوشحال کننده‌ای مضاعف خواهد داشت.

24- استفاده از گوشی همراه را محدود کنید.

در دنیایی که با گوشی، شبکه‌های اجتماعی و اخبار راست و دروغ همراه شده، سعی کنیم برای استفاده از گوشی یک ساعت‌هایی را در نظر بگیریم و خارج از آن با گوشی کاری نداشته باشیم. اخبار را در حد معمول بخوانیم و خودمان را غرق در خبر نکنیم. 

25- تغذیه مناسب داشته باشید.

تغذیۀ مناسب بر سلامت جسمانی کلی شما تاثیر دارد.اما برخی از غذاها می تواند بر وضعیت ذهنی شما تأثیرات منفی یا مثبت داشته باشد.
*کربوهیدرات ها سروتونین را ترشح می کنند که یک هورمون «احساس خوب» است.
*گوشت بدون چربی، مرغ، حبوبات و لبنیات، سرشار از پروتئین هستند. این غذاها دوپامین و نور اپی نفرین را آزاد می کنند که انرژی و تمرکز را افزایش می‌دهند.
*غذاهای فرآوری شده مثل فست‌فودها یا غذاهای سرخ شده باعث کاهش انرژی و خستگی شما می‌شود.
*خشکبار، مصرف میوه و سبزیجات در بهبود سلامت جسم و روح نقش مهمی دارد.

تغذی

در زندگی همیشه مسائلی وجود دارد که خارج از کنترل ما هستند. اینها ما را غمگین یا شاد می‌کنند. بایدغم‌ها را بپذیریم اما اجازه ندهیم ما را از زندگی کردن و هدف‌هایمان دور کند. باید با تمرین و کسب مهارت شادی را به زندگی و جانمان وارد کنیم و به دیگران نیز شادی ببخشیم. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا