تغذیهمامان بابا

نمک دریا مصرف کنیم یا سنگ نمک یا نمک یددار؟

انواع مختلفی از نمک وجود دارد که هرکدام از جای خاصی تهیه شده و ویژگی خاصی دارد. شاید برای شما هم این سؤال پیش بیاید که کدام نوع نمک را استفاده کنیم؟

مدرسه آنلاین به گزارش بهداشت نیوز تمام نمک‌ها دارای یک ترکیب شیمیایی یکسان به صورت کلرید سدیم است و تفاوت عمدۀ نمک‌ها در چگونگی استخراج و تولید، قوام، طعم، رنگ و محتوای ید است.

بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی، بیشترین میزان مصرف این مادۀ غذایی تا پنج گرم نمک طعام در روز تعیین شده، در حالی که مصرف سرانۀ نمک در کشور ما دو تا سه برابر بیشتر از این مقدار توصیه شده گزارش شده است.

نامگذاری نمک به نمک شیمیایی و طبیعی نادرست است. در نمک چه به رنگ صورتی یا سفید و چه به صورت کریستال‌های ریز و یا درشت باشد، محتوای سدیم یکسان است. همچنین ارزش غذایی نمک دریا که آن را به عنوان نمک طبیعی تلقی می‌کنند و نمک یددار تصفیه شده در کارخانه‌های تولید نمک یددار، یکسان بوده و هر دو نمک حاوی ۴۰ درصد یون سدیم است. بنابراین هر نوع نمکی می‌تواند باعث افزایش فشار خون شریانی، بیماری‌های قلبی عروقی و سکتۀ قلبی و مغزی شود و این تصور که نمک طبیعی یا نمک دریا برای درمان فشار خون مفید است، هیچگونه مبنای علمی ندارد.

نمک دریا چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

نمک دریا حاصل تبخیر آب دریا است که در سواحل دریا انباشته می‌شود و به علت در معرض قرار گرفتن با هوای آزاد و نور خورشید، مقادیر قابل توجهی از ید آن تبخیر می‌شود. بنابراین دارای ید کافی برای تأمین میزان مورد نیاز روزانۀ بدن به این ماده نیست.

همچنین نمک دریا دارای انواع ناخالصی از جمله فلزات سنگین مثل سرب، جیوه و آرسنیک است که خطر سرطان‌زایی آنها به اثبات رسیده است. از طرف دیگر ورود فضولات شیمیایی کارخانه‌های صنعتی به داخل آب دریاها و اقیانوس‌ها، منبع دیگری برای آلودگی نمک دریا محسوب می‌شود. چنانچه نمک دریا در کارخانه‌های صنعتی به طور بهداشتی تحت تصفیه قرار گرفته و فلزات سنگین و مواد معدنی اضافی آن حذف شود، بی‌ضرر است. اما این اقدام به تنهایی کافی نبوده و برای جبران کمبود ید لازم است که در نهایت املاح ید نیز به نمک اضافه شود.

نمک تصفیه شدۀ یددار چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

روند تصفیه و افزودن ید یعنی همان تولید نمک یددار تصفیه شده که مصرف آن توصیه می‌شود. در صورتی که نمک از سنگ نمک یا دریا گرفته شود و دو فرآیند تصفیه و یددار شدن به نحو مناسبی برای آن انجام شود، هر دو نوع نمک برای مصرف مطلوب است.

میزان توصیه شده نمک یددار در گروه های مختلف

به طور کلی به همۀ افراد جامعه توصیه می‌شود که از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنند، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی_عروقی، کلیوی و یا سایر بیماران، لازم است مقدار مصرف روزانۀ نمک خود را با متخصص تغذیه تنظیم کنند.

همچنین مادران باردار علاوه بر مصرف نمک یددار از سه ماه قبل از بارداری و در طول بارداری و شیردهی، دست کم به ۱۵۰ میکرو گرم ید اضافی در روز نیاز دارند که با مصرف مکمل‌های دارویی که از سوی پزشک معالج تجویز می‌شود تامین می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا