آشنایی با رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی
کاردانی تکنولوژی مواد غذایی از زیرمجموعه های گروه علوم تجربی است که در زمینۀ برآورده کردن مواد غذایی و بهینه سازی آن فعالیت دارد.
مدرسه آنلاین_ رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی با رويکردی تحول و بهینه سازی مواد غذایی ارائه می شود. در اینجا می کوشیم تا اطلاعاتی دربارۀ کاردانی تکنولوژی مواد غذایی، دانشگاه ها، دروس و آیندۀ شغلی آن ارائه دهیم.
کاردانی تکنولوژی مواد غذایی
در دنیای امروز، کاربرد رشتههای دانشگاهی مانند تکنولوژی مواد غذایی، متناسب با پیشرفت تکنولوژی گسترش پیدا کرده است. رفع مشکلاتی از جمله کمبود مواد غذایی، تامین مواد غذایی سالم و مغذی و در نهایت حفظ کیفیت محصولات غذایی، در حال حاضر امری بسیار ضروری تلقی میشود. علاوهبراین ساخت فناوریهای جدید، نیاز به متخصصان خاص در گرایشهای مختلف رشتههای صنایع غذایی را افزایش داده و این موضوع منجر به ظهور دورهها و رشتههایی چون تکنولوژی مواد غذایی شده است.
در سال های اخیر رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی برای برآورده کردن الزامات بهداشتی و ارائه خدمات خوب به مشتریان، تبدیل به یک ضرورت شده است. نیاز روزافزون به تکنولوژی مواد غذایی، منجر به توسعه فناوریهایی شده است که صنعت غذای جهان را تقویت میکنند.
کلیه عملیاتی که پس از صید و برداشت محصولات زراعی و باغی و یا ذبح دام انجام شده و مواد خام را به ماده غذایی آماده مصرف تبدیل می کند، شامل روش های نگه داری، فرآوری، بسته بندی و… زیر مجموعه این گرایش می باشند .
هدف از این رشته، تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در زمینه هایی چون اجرای عملیات تبدیل مواد غذایی، نگه داری محصولات کشاورزی، کنترل کیفیت، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در کارخانه های مورد نظر فعالیت کرده و هدایت، نظارت و مسئولیت فنی واحدهای تولید فرآورده های مختلف غذایی را بعهده گیرند .
دانشجوی رشته تکنولوژی مواد غذایی باید آمادگی کار در شهرهای کوچک یا شهرک ها صنعتی حومه شهر را داشته باشد چون بیشتر کارخانجات مواد غذایی خارج از شهرهای بزرگ یا در شهرهای کوچک مستقر است. برای کسب موفقيت در طی دوره تحصيلی و امکان ادامه تحصيل در رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی، نیاز به دانش خوب در دروس شيمي، فيزيک است. همچنین دانشجوی این رشته بايد توانایی جسمی و دقت کافی داشته باشد تا بتواند در کارخانجات کار کند.
دانشگاه هایی که کاردانی تکنولوژی ارائه می دهند
پذیرش در رشته کاردانی تکنولوژی تنها در دانشگاه های دولتی غیرانتفاعی صورت می گیرد.
دروس
درس های پایه رشته تکنولوژی مواد غذایی شامل: ریاضی پیش دانشگاهی، شیمی پیش دانشگاهی، ریاضیات عمومی، شیمی عمومی، بیوشیمی، شیمی فیزیک، آمار و احتمالات و شیمی آلی می شود.
درس های اصلی رشته تکنولوژی مواد غذایی عبارت است از: اصول سرپرستی، اصل کاربرد رایانه، میکروبیولوژی مواد غذایی، تجزیه مواد غذایی، اصول و روش های نگهداری مواد غذایی، تصفیه آب و فاضلاب، ویژگی های فیزیکی مواد غذایی، شیمی مواد غذایی، تغذیه کاربردی، اصول فرآیند مواد غذایی، سم شناسی و مسمومیت های مواد غذایی، زبان تخصصی، درس های تختصصی رشته تکنولوژی مواد غذایی، صنایع غذایی، اصول کنترل کیفیت، کنترل کیفی مواد غذایی 1، کنترل کیفی مواد غذایی 2، ارزیابی حسی مواد غذایی، اثر فرآیند بر ارزش مواد غذایی، سیستم HACCP در صنایع غذایی، استاندارد ها و قوانین مواد غذایی، کارآفرینی و پروژه، روش های سریع ارزیابی مواد غذایی و کارآموزی.
آینده شغلی
فارغ التحصیلان رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی پس از اتمام تحصیل می توانند در مشاغل کاردان آزمایشگاه های کنترل کیفی، نمونه بردار مواد اولیه حین تولید و فرآورده ها در کارخانجات مواد غذایی، کاردان نگهداری مواد غذایی در انبارها و سردخانه ها، کمک بازرس مراکز کنترل مواد غذایی مشغول به کار شوند .
فارغ التحصیلان این رشته همچنین می توانند در رستورانها، بیمارستانها، شرکتهای فناوری مواد غذایی، سازمانهای کنترل کیفیت، صنایع بستهبندی و آزمایشگاههای تحقیقاتی مواد غذایی مشغول به کار شوند. علاوهبراین، چشماندازهای شغلی تخصصی در شرکتهای بیوانفورماتیک و بیوتکنولوژی، صنایع داروسازی و… نیز وجود دارد.