کلاس درسمتوسطه دوم

از رشته هنرهای صناعی چه می دانید؟

هنرهای صناعی یکی از رشته ­های هنر سنتی است که هنوز به اندازه رشته های نقاشی، گرافیک، عکاسی، مجسمه سازی و… شناخته شده نیست.

مدرسه آنلاین- هنرهای صناعی یا سنتی، هنرها و صنایع ظریفه‌ای هستند که در طول سده‌های متمادی با حفظ ریشه‌ها و سنت‌های خود رشد کرده، مراحل شکل‌گیری خود را گذرانده یا می‌گذرانند. رشته هنرهای صناعی هر ساله در دانشگاه های دولتی روزانه و پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد ارائه می شود.

گرایش های این رشته هنرهای صناعی

گرایشهای این رشته عبارتند از:

– گرایش فلز 

– گرایش آبگینه

– گرایش خاتم و گره چینی 

– گرایش سفال

– گرایش کاشی

– گرایش گرایش نساجی سنتی

گرایش فلز 

هنر کار روی فلز رشته های زیادی را در برمی گیرد. برای نمونه می توان به قلم زنی، ملیله کاری، میناکاری و … اشاره کرد.

گرایش آبگینه 

به هنر کار روی شیشه، آبگینه می گویند. از هنرهای مربوط به آبگینه می توان به آئینه کاری، نقاشی پشت شیشه، معرق شیشه، تراش شیشه و … اشاره کرد.

گرایش خاتم و گره چینی 

هنر خاتم‌سازی یکی از مهم‌ترین هنرهای دستی ایران است .این صنعت ارزش هنری فوق العاده زیادی دارد .سابقه خاتم‌سازی درایران از زمانهای خیلی قدیم بوده است. خاتم ترکیبی است از چند ضلعی‌های منظم با تعداد اضلاع متفاوت که با استفاده از مواد اولیه گوناگون در رنگ‌های مختلف تشکیل می‌شود.

گره چینی یکی از شاخه‌های هنر معماری است که در آن از کنار هم چیدن کاشی‌ها، آجر‌ها و دیگر مواد نقش‌های هندسی تزئینی درست می‌کنند.البته هنر گره چینی فقط در معماری رواج ندارد و یکی از زیرشاخه‌های صنایع چوب نیز می‌باشد.

گرایش سفال

سفالگری یکی از اولین و مهم ترین اختراع‌های ساخته شده توسط انسان است. سفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال می‌گویند. ساخت سفال در ایران دارای سابقه طولانی و درخشان است. با توجه به موقعیتت جغرافیایی خاصی کشور ایران، که در محل تقاطع تمدن‌های باستانی و در مسیرهای کاروان‌های مهم واقع است، تقریبا در هر بخشی از ایران در زمان‌های مختلف درگیر ساخت سفال بوده‌اند.

گرایش کاشی

هنر زیبای کاشی کاری از هنرهای دستی و قدیمی ایران بوده و در دوره اسلامی به اوج خود رسیده است. از کاشی ها عمدتا در تزئین ساختمان ها و عمارت های گوناگون استفاده می شد. این کاشی های انواع مختلفی از جمله کاشی معرق، کاشی معقلی، کاشی مشبک، کاشی گره و کاشی خشتی داشتند.

گرایش نساجی سنتی

در ايران هنر نساجى قرن‌ها پيش از ميلاد مسيح بوده و آثار ريسندگى و بافندگى در ايران به حدود هشت هزار سال قبل از ميلاد مى‌رسد. نساجى سنتى در طى قرون و اعصار متمادى نه تنها تأمين‌کننده البسه و پوشاک به‌ عنوان بخشى از نيازهاى اوليه مردمم بوده است بلکه عرصه‌اى براى بروز ذوق و هنر و خلاقيت صنعتگران شايسته و هنرمند اين سرزمين بوده و هست.

در نساجى دستى ايران، اساس بر درگيرى دو نخ تاروپود است؛ که به اشکال گوناگونى صورت مى‌گيرد و موجب تنوع در بافت مى‌شود. نوع نخ‌ها نيز تعيين‌کننده است، که مى‌تواند نخ پشمى ابريشمي، پنبه‌اى و يا از الياف کتان، الياف مصنوعى و فلز مى‌باشد. از انواع هنرهای زیرمجموعه نساجی سنتی می توان به ابریشم بافی، جاجیم بافی، زری بافی، ترمه بافی و … اشاره کرد.

بازار کار رشته هنر های صناعی 

می توان گفت رشته هنرهای صناعی در دانشگاه یک رشته نوپا و اما پویاست. به خاطر همین نسبت به بقیه زیرشاخه های هنر مانند نقاشی، بازیگری، عکاسی، سفالگری، طراحی پارچه و… هنوز دارای بازار کار گسترده ای نیست.اما فارغ التحصیلان رشته هنرهای صناعی می توانند در تحقیقات و پژوهش در رابطه با این هنر مشغول شوند.هم چنین چنانچه فارغ التحصیلان انواع گرایش های رشته هنرهای صناعی، در سازمان های دولتی استخدام شوند از درآمد خوبی برخوردار می شوند. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا