چیست؟چیستان

هالووین چیست و تاریخ برگزاری آن کی است؟

هالووین به معنای شب قدیسان، جشنی است که در ۳۱ اکتبر و در شامگاه مراسم روز همه قدیسین از آیین‌های مسیحیت غربی، برگزار می‌شود.

مدرسه آنلاین- هالووین روز اول مراسم سه‌روزه آلهالوتاید است که مناسبتی در تقویم کلیسا برای بزرگداشت یاد درگذشتگان، از جمله قدیسان، شهیدان مسیحی و دیگر مؤمنان درگذشته است.

جشن هالووین یا Halloween شبی شناخته شده برای تمام دنیاست.کلمه هالووین به حدود 1700 سال قبل میرسد و از آیئن مسیحی به وجود آمده است و به معنی شب عروسی یا شب عید می باشد.

هر ساله در تعدادی از کشور ها در 31 اکتبر جشن شبح وار برگذار میشود . این مراسم مخصوص مسیحیان می باشد که به عنوان یک آئین سنتی به مدت 3 شبانه روز برگذار میشود . کسانی که در این جش حضور دارند باید لباس های ترسناک و عجیب غریب و چهر های نقاشی شده وحشت ناک را تا سه شب اجرا کنند.کودکان در این مراسم اهمیت خاصی دارند زیرا بخش مهم مراسم مال انهاست .

این کودکان با قاشق در خانه دیگران مروند و به جمع اوری آجیل و نبات می پردازند . و حتی در مسیررفتن به جشن سمت بزرگتر ها رفته و از آنها آجیل و نبات میگیرند. این جشن را مهاجران ایرلندی و اسکاتلندی در سده نوزدهم با خود به قاره آمریکا آوردند.

تاریخچه جشن هالووین :

تاریخچه جشن هالووین
تاریخچه جشن هالووین

برای این که بخواهیم در مورد تاریخچه شکل گیری جشن هالووین صحبت کنیم باید به کشور ایرلند برویم. شکل گیری جشن هالووین به فستیوال ساوین (Samhain) سلتیان باستان برمی گردد. سلت ها در حدود ۲۰۰۰ سال پیش در سرزمینی زندگی می کرده اند که امروزه کشور ایرلند، بریتانیا و شمال فرانسه را شامل می شود. آن ها سال نویشان را در روز ۱ نوامبر جشن می گرفتند. در این روز پایان رسمی تابستان و فصل برداشت و آغاز فصل تاریکی و سرما و زمستان بود و اغلب با مولفه های مرگ انسان همراه بود. سلتی ها باور داشتند که در روز اول سال مرز بین دنیای مرده ها و زنده ها برداشته می شود و مرده ها می توانند وارد دنیای زندگان شوند. آن ها شب ۳۱ اکتبر که شب سال نوی آن ها بود ساوین را جشن می گرفتند و باور داشتند که ارواح مردگان دوباره به زمین برمی گردد. سلتی ها همچنین معتقد بودند که این موقع از سال بهترین زمان برای افراد روحانی برای پیش بینی و پیش گویی آینده است. در طول جشن سلتی ها لباس های مخصوصی می پوشیدند که شامل سر و پوست حیوانات هم می شد. بعد دور آتش جمع می شدند و سعی می کردند بخت و اقبال هرکس را پیش بینی کنند.

در سال ۴۳ بعد از میلاد، امپراتوری رم باستان بخش های اعظمی از سرزمین و قلمرو سلتیان را تصرف کرد. در طول ۴۰۰ سالی که رومی ها بر این سرزمین تسلط پیدا کردند دو فستیوال رومی با سنت ها و رسم و رسوم های سلتی به ویژه جشن ساوین ادغام شد. اولین فستیوال فرالیا (Feralia) بود که اواخر اکتبر برگزار می شد و طی آن رومیان عبور مرده ها را گرامی می داشتند. دومین فستیوال هم روز بزرگداشت پومونا، رب النوع میوه و درختان بود.

تا اواخر قرن ۹ دین مسیحیت در سرتاسر سرزمین های سلتی گسترش پیدا کرده بود و به مرور با سنت های سلتی آمیخته شد. در سال ۱۰۰۰ کلیسا روز ۲ نوامبر را روز ارواح نامگذاری کرد و این روز را برای گرامیداشت و تجلیل مردگان تعیین کرد. امروزه بسیاری معتقدند که این عمل کلیسا در حقیقت تلاش برای جایگزینی فستیوال سلتی با تعطیلاتی مرتبط با مسیحیت بوده است. جالب است بدانید که روز ارواح از بسیاری جهات مشابه جشن ساوین بود: در این جشن آتش بزرگی افروخته می شد، مردم لباس هایی خاصی به شکل فرشته ها، شیاطین و مقدسین می پوشیدند و مراسم خاصی را اجرا می کردند. روز تمام مقدسین (All Saints Day) روز ال هالو (All-hallows) یا ال هالوما (All-hallowmas) هم نامیده می شد (از واژه انگلیسی قرون وسطایی Alholowmesse  به معنای روز همه مقدسین).به این ترتیب این رسوم با هم ادغام شد و جشن ساوین کم کم جشن ال هالو ایو و در نهایت هالووین نامیده شد.

مراسم و کارهایی که در هالووین پارتی انجام می گیرد؟

  • مراسم قاشق زنی در هالووین | Trick-or-Treat
مراسم قاشق زنی در جشن هالووین
مراسم قاشق زنی در جشن هالووین

در این مراسم، افراد لباس های خاصی می پوشیدند و به درب خانه همسایه ها و مردم می رفتند و از آن ها درخواست غذا و پول می کردند. این رسم به مرور تغییراتی پیدا کرد و به رسم قاشق زنی تبدیل شد که فعالیتی بسیار مفرح است. امروزه بچه ها بیشتر در قاشق زنی شرکت می کنند و از همسایه ها درخواست شیرینی و شکلات می کنند.

  • فانوس کدو تنبل یا جک فانوسی | Jack-O-Lanterns
فانوس کدو تنبل یا جک فانوسی
فانوس کدو تنبل یا جک فانوسی

تاریخچه جشن هالووین هرچه باشد امروزه تمام مردم دنیا این جشن را بیشتر با کدو تنبل هایی می شناسند که به اشکال ترسناکی درآمده اند. مردم از چندین روز قبل کدو تنبل ها تهیه می کنند و آن ها را به شکل ها ترسناکی در می آورند، در شب هالووین هم داخل آن ها شمع روشن می کنند و به این ترتیب فانوس هایی ترسناک به وجود می آید. این کدوتنبل ها جک فانوسی نامیده می شود و داستانی جالب پشت آن وجود دارد: طبق افسانه ها مردی به نام استینگی جک بارها شیطان را به دام انداخت و یک شرط برای آزادی اش قرار داد: این که نگذارد جک به جهنم برود! با این حال، بعد از آن که جک مرد و به دلیل کارهای پلیدی که کرده بود به بهشت راهش ندادند تا ابد به عنوان روح در زمین آواره و سرگردان شد. او برای پیدا کردن راهش ذغالی روشن را داخل کدو قرار می داد و به این ترتیب جک فانوسی به وجود آمد. مردم در جشن هالووین کدوها را به شکل های ترسناکی در می آورند و با روشن کردن شمع داخل آن، تداعی گرد ارواح سرگردان و وهم انگیز می شوند.

  • لباس های خاص در مراسم هالووین | Halloween Costumes
لباس های خاصی که در مراسم هالووین می پوشند
لباس های خاصی که در مراسم هالووین می پوشند

همان طور که گفتیم سلتی ها باور داشتند که در جشن هالووین ارواح مردگان به سرزمین زنده ها می آیند. به همین دلیل آن ها برای اینکه ناگهان از روبرو شدن با یک روح وحشت زده نشوند سعی کردند خودشان را به شکل ارواح دربیاورند! به این ترتیب لباس ها و آرایش خاص جشن هالووین به وجود آمد و در طول زمان کم کم به یک هنر و رسم خاص تبدیل شد. امروزه در جشن هالووین هرکس سعی می کند لباسی متفاوت داشته باشد و گریم های ترسناک و ارواح گونه مردم را حتما در فضای مجازی دیده اید.

  • رنگ های غالب در مراسم هالووین

اگر تا به حال از نزدیک شاهد مراسم جش هالووین بوده باشید تا در فیلم ها و تصاویر صحنه هایی از آن را دیده باشید حتما متوجه شده اید که رنگ های نارنجی و مشکی غالب هستند. این دو رنگ نیز یادگار مراسم سنتی سلتی هاست: رنگ سیاه نشانه مرگ تابستان است و پاییز هم نماد فصل برداشت پاییزی است.

  • روشن کردن شمع و آتش بازی در مراسم هالووین

یکی دیگر از رسوم جشن هالووین روشن کردن شمع در گوشه و کنار منزل و همین طور فضای بیرون است. همان طور که می دانید داخل کدوتنبل ها شمع روشن قرار داده می شود و دم در منزل هم مسافتی با شمع روشن می شود. این رسم هم از دوران سلتی به جا مانده و در حقیقت برای راهنمایی ارواح انجام می شود. در آن زمان سلتی ها باور داشتند ارواح به سرزمین مرده ها برمی گردند، به همین دلیل با روشن کردن شمع سعی می کردند آن ها را راهنمایی کنند و مسیر را به آن ها نشان بدهند. آتش بازی هم از قدیم در این جشن برگزار می شده است که باعث هیجان و شور و شوق بیشتر این جشن به ویژه برای بچه ها می شود.

چگونه راه هالووین به آمریکا باز شد؟

جشن هالووین در ایالاتی مثل نیوانگلند به جهت سیستم سخت پروتستانی حاکم بر آنجا، بسیار محدود بود اما در ایالت‌های جنوبی آمریکا مانند مریلند، این جشن بیشتر رایج بود. از سوی دیگر، با گذشت زمان باورها و آداب و رسوم اروپایی‌های مهاجر به آمریکا و بومی‌های سرخپوست به نوعی با هم ترکیب گشت و نتیجه، ورژن جدیدی از جشن هالووین شد که امروز در سرتاسر جهان برگزار می‌شود.

در قرن هجدهم بخشی از جشن هالووین به روایت‌ قصه‌ها و ماجراهای ترسناک راجع به ارواح و شیاطین می‌گذشت و بخش دیگر به رقص و پایکوبی.

در این میان گاهی مردم آمریکا، با تکیه بر سنت‌های کهنه اروپایی‌ها، با پوشیدن لباس‌های عجیب و متفاوت، خانه به خانه می‌رفتند و درخواست غذا یا پول می‌کردند، سنتی که اصطلاحا به آن «ترفند یا درمان» می‌گویند.

اما به مرور زمان هالووین جشنی شیرین و دوست‌داشتنی حتی برای کودکان و نوجوانان شد تا با شوخی و بازی و پوشیدن لباس‌های عجیب و غریب، این شب پاییزی را کنار خانواده‌هایشان جشن بگیرند و اینگونه بود که در ابتدای قرن بیستم، دیگر رنگ و بویی از خرافه و باورهای کهن در این جشن باقی نماند.

هالووین در چین

هر سال که می گذرد هالووین بیشتر و بیشتر در چین باب می شود و در شهرهای بزرگ چین مثل شانگهای که مهاجران بیشتری دارد، به شکلی توسط خارجی های مقیم چین برگزار می شود. دلیلش هم این است که این جشن اصلا یک جشن چینی به حساب نمی آید و به همین خاطر هم مردم اصیل چین جشن هالووین را برگزار نمی کنند و ریشه آن را در فرهنگ خودشان نمی بینند. در حقیقت مردم چین دو جشن دیگر با شکل و شمایل هالووین دارند که نامشان فستیوال ارواح گرسنه و روز آرامگاه است. هیچ کدام از این فستیوال ها مثل هالووین در ماه اکتبر برگزار نمی شوند، اما تا حدی شبیه به هالووین هستند و در زمان برگزاریشان مردم چین میزبان ارواح می شوند!

هالووین در اندونزی

این روزها دنیا به یک دهکده جهانی تبدیل شده است و به خاطر همین هم هست که مردم سراسر دنیا با جشن هالووین آشنایی کامل دارند. جالب است که بدانید در شهرهای اندونزی و علی الخصوص در جاکارتا جشن هالووین به شکل بسیار جالبی برگزار می شود و حتی در مدرسه ها هم جشن های هالووینی برای کودکان برپا می شود. البته گذشته از این، خود مردم اندونزی نیز فستیوال هایی مشابه به هالووین دارند که در تاریخ های دیگر سال برگزار می شوند. جالب است که بدانید این جشن ها هم درست مثل هالووین به خاطر باور به ارواح برگزار می شوند.

هالووین در ژاپن

در ژاپن، سرزمین آفتاب تابان هم هالووین با آغوش باز پذیرفته شده است. در این روز مردم ژاپن لباس های خاصی به تن می کنند که بیشترشان شبیه لباس های شخصیت های کارتونی ژاپن است. علاوه بر این خانه هایشان را با دکوراسیون هالووینی تزئین می کنند و یک عالمه شیرینی می خورند! البته رسم موسوم به تریک اور تریت که مثل قاشق زنی ما ایرانیان است و در طی آن کودکان برای گرفتن آب نبات و شکلات به درب خانه های همسایه ها می روند، در ژاپن طرفدار ندارد و دلیلش هم این است که اصولا مردم ژاپن دوست ندارند که باعث مزاحمت دیگران شوند! جالب است که بدانید مشهورترین جشن هالووینی ژاپن در دیزنی لند توکیو برگزار می شود. این جشن برای اولین بار در سال 1999 در دیزنی لند توکیو برپا شد تا مردم ژاپن با جشن هالووین آشنا شوند.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. یا خدا یه چهارشنبه سوری می گیرن کل کشور منفجر میشه ببین دیگه تو ایران هالووین بگیرن چی میشه؟!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا