چیست؟چیستان

طلاق بائن چیست؟

طلاق بائِنْ، طلاقی است که در آن، مرد نمی‌تواند به زن رجوع کند؛ یعنی نمی‌تواند بدون عقد او را دوباره همسر خود قرار دهد.

مدرسه آنلاین- این نوع از طلاق در مقابل طلاق رِجعی است که در آن، مرد در زمان عِدّه، می‌تواند به زن رجوع کند. طلاق بائن شش قسم دارد: طلاق زنی که بعد از عقد با او آمیزش نشده است، طلاق زن یائسه و طلاق‌های خُلع و مُبارات از آن جمله‌اند. در زمان عده طلاق بائن، زن به مرد، مَحرم نیست.

برداشتن پیوند ازدواج را طلاق گویند. طلاق مانند ازدواج با خواندن صیغه، صورت می‌گیرد؛ اما برخلاف ازدواج، جزء ایقاعات است؛ یعنی یک طرفه است و تنها از سوی مرد انجام می‌شود.در اسلام، طلاق مشروع و جایز است؛ اما بر پایه روایات، منفورترین حلال نزد خداوند است.

تعریف طلاق بائن

طلاق بائن به طلاقی گفته می‌شود که در آن مرد حق رجوع به زن را ندارد. در طلاق بائن چه زن عده داشته باشد و چه نداشته باشد، رجوع مرد به او جایز نیست. این نوع از طلاق در مقابل طلاق رِجعی است که در آن، مرد در زمان عده، حق رجوع دارد.

اقسام طلاق بائن

طلاق‌های زیر بائن محسوب می‌شوند:

  • طلاق زنی که بعد از ازدواج با او آمیزش نشده است.
  • طلاق دختری که نُه سالش تمام نشده است.
  • طلاق زن یائسه
  • طلاق خُلع
  • طلاق مُبارات
  • طلاق سوم (سه‌طلاقه)
  • در برخی رساله‌های توضیح المسائل، قسم دیگری نیز برای طلاق بائن، بیان شده است که طلاق حاکم شرع نام دارد. در این قسم طلاق، حاکم شرع همسر شخصی را که نه نفقه او را می‌پردازد و نه طلاقش می‌دهد، خود طلاق می‌دهد.

احکام

در طلاق بائن، زن در زمان عده، به مرد مَحرم نیست. احکام زوجیت همچون وجوب اطاعت از شوهر، ارث‌بردن زوجین از یکدیگر، حرمت خروج از منزل بدون اجازه مرد و وجوب نفقه مرد نیز بر او جاری نمی‌شود. البته اگر زن حامله باشد، بر مرد واجب است که تا زمان وضع حمل، نفقه او را بپردازد.

قوانین حقوقی

ماده ۱۱۴۳ قانون مدنی ایران طلاق را به رجعی و بائن تقسیم کرده است. همچنین در ماده ۱۱۴۴ تصریح شده که مرد در طلاق بائن حق رجوع ندارد و ماده ۱۱۴۵ به ذکر موارد طلاق بائن پرداخته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا