چیست؟چیستان

10 خاصیت تخم شربتی که همه باید بدانیم

تخم شربتی دانۀ شفا بخشی است که سرشار از فیبر است و مصرف آن برای سلامتی بدن مفید و مناسب است. این دانه زمانی که با آب ترکیب می‌شود به صورت لعاب ژله‌ای در می‌آید و برای برطرف کردن تشنگی بسیار کار ساز است.

مدرسه آنلاین– تخم شربتی یا ریحان شیرین از دانه‌هایی است که در دستۀ نعناعیان دسته‌بندی می‌شود. این دانه کم کالری اما با ارزش غذایی بالاست. تخم شربتی سرشار از آنتی‌اکسیدان، پروتئین، امگا ۳، مواد معدنی، آهن، پتاسیم، ویتامین c و … است. 

 در این مقاله با ما باشید تا با طبع تخم شربتی، خواص آن و عوارض جانبی احتمالی و نحوۀ  مصرف آن بیشتر آشنا شوید.

طبع تخم شربتی

طبع تخم شربتی نیز به خودی خود گرم و تر است‌ و مصرف آن برای کسانی که مزاج سرد و خشک (سوداوی) دارند مفید است اما برای آنها که طبع گرم و تر (دموی) دارند مضر است.

خواص تخم شربتی

1-درمان سرماخوردگی

در طب سنتی از تخم شربتی برای درمان سرماخودگی استفاده می شود. تخم شربتی حاوی مقادیر غنی از فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان های مفید است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و به همین جهت برای پیشگیری و درمان سرماخودگی مفید است.

2-درمان یبوست

دانه‌های تخم شربتی سرشار از فیبر محلول هستند. هنگامی که این دانه‌ها با مقدار مناسبی آب به رژیم غذایی اضافه می‌شوند، آب را جذب کرده و در نتیجه آب را به درون رودۀ ما می‌کشند. این کار باعث نرم شدن مدفوع می‌شود و حرکت روزانه روده را هم بهبود می‌بخشد. بنابراین، افرادی که از یبوست رنج می‌برند با قرار دادن تخم شربتی در رژیم غذایی روزانه خود می‌توانند تا حد زیادی مشکل دفع خود را برطرف کنند.

معمولاً به افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی هم توصیه می‌شود که به‌اندازه کافی غذاهای پر فیبر مصرف کنند زیرا زور زدن در حین پاکسازی روده‌ها به قلب فشار می‌آورد.

در ضمن دانه‌های تخم شربتی در کنار انواع فیبرهای محلول به میزان خوبی حاوی پکتین هستند. ثابت شده است که پکتین دارای مزایای پری‌بیوتیک است. پری‌بیوتیک برای حفظ تعدیل ترکیب و متابولیسم میکروبیوتای پیچیده روده و در نتیجه افزایش تعداد باکتری‌های خوب در روده مهم است.

3-جلوگیری از پوسیدگی دندان و از بین بردن بوی بد دهان

یکی دیگر از فواید تخم شربتی این است که به دلیل اینکه خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی دارد می تواند باعث پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها شود. ضمن اینکه مصرف تخم شربتی باعث از بین رفتن بوی بد دهان و خوش بوتر شدن بوی دهان نیز می شود.

4-برطرف کردن آکنه و جوش

با مصرف این گیاه به صورت روزانه بدن از هر گونه میکروب و آلودگی پاکسازی شده، به همین علت از بروز مشکلات پوستی همچون جوش و آکنه در نوجوانان و جوانان جلوگیری کرده و به درمان آنها نیز کمک می‌کند.

5-کمک به سلامت مو

مصرف این گیاه برای سلامت موها هم بسیار مفید است. از آنجایی که در تخم شربتی آهن و آنتی‌اکسیدان وجود دارد، مصرف آن در در دراز مدت از ریزش مو جلوگیری کرده و جریان خون کف سر را بیشتر می‌کند. معمولا بسیاری از بانوان برای ریزش موهای‌شان از قرص آهن یا زینک استفاده می‌کنند؛ اما مصرف تخم شربتی در مقایسه با قرص یا مکمل‌های موجود در بازار مناسب‌تر است.

6- کاهش سطح کلسترول خون

در تخم شربتی فیبر محلول وجود دارد؛ به همین علت کلسترول بد خون را کاهش می‌دهد. به علاوه این گیاه معجزه‌‌آسا از ابتلا به حملات قلبی و گرفتگی رگ‌ها جلوگیری می‌کند.

7-کنترل فشار خون

این گیاه به‌طورکل بر متابولیسم چربی و پلاکت‌ها تاثیرگذار است. به همین علت فشار خون بالا را کنترل می‌کند.

8- کاهش وزن و لاغری

بسیاری از ورزشکاران قبل از شروع تمرینات ورزش تخم شربتی (بدون شکر) مصرف می‌کنند. چرا که هم در کاهش وزن آن‌ها تاثیرگذار است و هم عطش و تشنگی‌شان را در طی انجام دادن تمرینات ورزشی رفع می‌کند. به علاوه این نوشیدنی فیبر بسیار بالایی دارد. برای همین مصرف آن احساس سیری در بدن ایجاد کرده و به مرور زمان به لاغری و کاهش وزن کمک می‌کند.

9-درمان عفونت مثانه و واژن

تخم شربتی به دلیل خواص آنتی باکتریال خود در درمان عفونت مثانه و واژن در زنان و دختران مؤثر است. علاوه بر این تخم شربتی مدر است و با افزایش ادرار، باعث درمان عفونت مثانه می شود.

10-آرام‌بخش و تقویت اعصاب

برای تقویت اعصاب روزانه 1 یا 2 بار تخم شربتی را در عرق بادرنجبویه مخلوط کنید و آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید. تخم شربتی خلق و خوی فرد را خوب می کند، خستگی مفرط ذهنی، تنش های عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا را برطرف می کند.

علاوه بر موارد ذکر شده تخم شربتی خواص دیگری از جمله تقویت استخوان‌ها، تقویت بینایی، کمک به سلامت پوست و ناخن، تقویت قلب، افزایش شیر مادران شیرده، تنظیم خواب کودکان و … است. اگر جزو افرادی هستید که در طول روز بسیار تشنه می‌‎شوید و احساس عطش دارید، خاکشیر و تخم ‎شربتی درمان آن است.شما با خوردن شربت تخم شربتی و خاکشیر کمتر احساس عطش خواهید کرد و آب مورد نیاز بدن تأمین می‌‏شود.

عوارض جانبی احتمالی تخم شربتی

دانه‌های تخم شربتی فاقد گلوتن هستند. پس با توجه به شرایط بدنی خود از آن استفاده کنید. زیاده روی در مصرف تخم شربتی موجب ایجاد سرگیجه و همچنین بروز اختلال در حس بینایی می شود. اشخاص مبتلا به کرم معده نباید از تخم شربتی استفاده کنند. مصرف این دانه ها برای افرادی که داروهای ضد انعقاد می‌خورند نیز توصیه نمی‌شود. اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید، بهتر است قبل از مصرف تخم شربتی با پزشک خود مشورت کنید. تخم شربتی همچنین باعث کاهش فشارخون می‌شود؛ برای همین سالمندانی که داروی ضدفشار مصرف می کنند باید حواسشان به مصرف آن باشد. توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه این شربت ممکن است کودکان را در معرض خطر بیماری‌های کبدی قرار دهد. در بارداری هم لازم است حتماً نظر پزشک خود را بپرسید. تخم شربتی می‌تواند سطح استروژن بدن را تغییر دهد و مشکلاتی برای مادران باردار و جنین به‌وجود بیاورد.

نحوۀ  مصرف تخم‌شربتی

بعد از تهیۀ تخم شربتی برای استفاده آن می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید. برخی از روش‌های استفاده از تخم شربتی به صورت زیر است:

یکی از روش‌های ساده استفاده از تخم شربتی این است که دانه‌های آن را در یک لیوان آب ریخته تا کاملاً حل شده و حالت غلیظی پیدا کنند. بعد از آنکه حالت ژله‌ای پیدا کرد می‌توانید آن را نوش جان کنید.

از دانه‌های این گیاه می‌توان در بسیاری از غذاهای رشته‌ای همچون سوپ، خورش، ماست و سالاد استفاده کرد.

از آنجایی که طبع تخم شربتی گرم و خشک است؛ حتماً تخم شربتی همراه با عسل و سکنجبین میل شود. شما می‌توانید یک مقدار دانه تخم شربتی را به همراه یک قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان آب مخلوط کرده و نوش جان کنید.

برای شستن دانه‌های تخم شربتی هم حتماً آن‌ها را در یک لیوان آب ریخته و تا مدت 15 دقیقه بگذارید تا خیس بخورد. سپس بعد از مشاهده ژله‌های دور دانه های تخم شربتی، می‌توانید آن را همراه با آب یا عسل نوش جان کنید.

 

 

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا